Loading...
» Terug naar aanbod

Een herdenkingsquilt voor een geliefde of een meditatiedoek voor jezelf


Schoonheid die troost of verdieping geeft aan het leven ...

Wie een geliefde verliest, houdt - terwijl je helemaal moet loslaten - tegelijk graag iets van de geliefde vast. Anders dan toen zij of hij er was, verlang je er naar de geliefde op een symbolische manier aanwezig te laten blijven. Symbolische aanwezigheid kan zoveel troost bieden en de verbinding over de dood heen versterken.

Mijn vader overleed in april 2021. Bij leven was hij een metser, een vakman die tientallen huizen bouwde en dus letterlijk muren achterliet - muren die hier en daar alweer in puin gevallen zijn, maar die op hun beurt het fundament vormen waarop iets anders kan worden gebouwd. Mijn vader verpersoonlijkt zo voor mij, bij zijn leven én dood, het prachtige gedicht 'Alles blijft' van Gerrit Komrij.

Daar stond een muur die ik heb aangeraakt
De muur werd afgebroken. - Van het puin
Werd verderop een fundament gemaakt.
Ik plantte een fruitboom in mijn oude tuin.

Die werd geasfalteerd. - Vijf meter diep
Houdt zich een wortelstronk nog grommend koest.
Vijf eeuwen lang desnoods. De Spaanse griep
Landt ooit op Mars omdat ik heb gehoest.

Er was een vriend aan wie ik heb geschreven,
Een rots waar ik mijn naam in heb gekerfd.
Je bent een deel van alles bij je leven
En alles blijft bestaan wanneer je sterft.

Het gedicht inspireerde mij een persoonlijk herdenkingsdoek voor mijn vader te maken. Het motief van de huisjes haakt in op wie hij in hart en nieren was; de muren van de huisjes werden gemaakt van stof van zijn hemden. De huizenrijtjes verbeelden de cirkel van het leven: van lente over zomer naar herfst en winter - niets gaat ooit verloren; alles blijft bestaan, ook wanneer je sterft.

Wil je ook graag zo'n herdenkingsdoek of -deken voor een geliefde, dan kan je daar bij De Grondmelodie voor terecht. Maar evengoed ... wil je jezelf (of een vriend of geliefde) voor een of andere gelegenheid een inspirerend en zinvol geschenk geven, dan helpen we jou graag verder.

Concreet
Onze doeken zijn telkens een combinatie van textiel- en woordkunst. Aan de hand van woorden en/of een gedicht dat jij inspirerend en mooi vindt, maken we een ontwerp dat we vervolgens volledig afwerken.
Het traject van een doek start telkens met een individueel gesprek. Daarna wordt het doek gemaakt. Het wordt overhandigd in een afsluitende ontmoeting..

Kostprijs?
De kostprijs van een doek is afhankelijk van de grootte en de gebruikte materialen. Voor een doek van 80 x 80 cm geldt een richtprijs van 180 euro. Inbegrepen in deze prijs: twee gesprekken van 1 uur; het ontwerp van het doek; de gebruikte materialen en de (vele) werkuren.

Interesse? renilde.vos@degrondmelodie.be
Enkele inspirerende voorbeelden!

De Grondmelodie vzw

Het aanbod van De Grondmelodie vzw wil mensen, jong en oud, middelen aanreiken om de grondmelodie te vinden en het leven er op te toonzetten.

Website Security Test

Gegevens

 • Leo Meulemansstraat 44 3020 Herent
 • renilde.vos@degrondmelodie.be
 • 0476 70 69 58
 • BTW-nummer : BE 0685.497.515
 • Bankrekening :
  IBAN BE80 7390 1596 4177
  BIC KRED BEBB
  op naam van De Grondmelodie vzw

©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be