Loading...
» Terug naar aanbod

Workshop: een inspiratie/meditatiequilt over de grondmelodie van jouw leven


Het opzet van deze workshop
Misschien zag je enkele jaren geleden wel de film Le tout nouveau testament van de Belgische cineast Jaco Van Dormael. In deze surrealistische komedie besluit Ea, de ongekende dochter van God en de zus van Jezus, een nieuw testament te schrijven, een testament vol levenslust en vrijheid (tegengesteld aan dat van haar sadistische vader). Ea droomt ervan dat iedereen zou kunnen leven in overeenstemming met haar of zijn innerlijke grondtoon. Om mensen op het spoor te laten komen van die grondtoon beluistert zij mensen en brengt zij (letterlijk) de (specifieke) muziek ten gehore die huist in het hart van elke (specifieke) mens.

"Er zit een melodietje in me dat er soms zo naar verlangt in eigen woorden te worden omgezet", schrijft Etty Hillesum in haar dagboek. "Maar door geremdheid, gebrek aan zelfvertrouwen, luiheid en ik weet niet wat nog meer, blijft het steeds verstikt in me zitten en spookt het in me rond. Soms holt het me helemaal uit. En dan weer vervult het me met een hele zachte, weemoedige muziek." In ieder van ons huist een eigen melodie; ieder van ons heeft een eigen lied te zingen in het leven. Het leven wordt meer vervuld wanneer we ons van die innerlijke grondtoon bewust worden, wanneer we hem kunnen voeden en vrijmaken, zodat we ons leven erop kunnen toonzetten.

In deze workshop gaan we op zoek naar die grondtoon in ons leven. Aan de hand van reflectie-oefeningen (tijdens de samenkomsten en thuis), waarrond we ook uitwisselen, verzamelen we de noten/tonen/woorden van onze grondmelodie. We brengen ze onder in een levensverhaal. Vervolgens gaan we met dit verhaal en met deze woorden creatief aan de slag. We maken met textiel een inspiratie/meditatiequilt die deze grondtoon en grondmelodie uitdrukt en verbeeldt. Hij kan je helpen om je van je melodie bewust te blijven en je leven er naar vorm te geven.

Deze workshop is toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen kunstenaar of excessief creatief persoon te zijn om deel te nemen. Je moet gewoon graag nadenken over het leven en plezier vinden in creativiteit. De begeleider brengt een aantal voorbeeldquilts mee ter inspiratie en dan kan jij je gang gaan. De technieken die we gebruiken om het textielwerkstuk vorm te geven zijn supersimpel en voor iedereen doenbaar. De begeleider neemt, als je daar zelf de mogelijkheden niet toe hebt, het stikwerk (zo goed als mogelijk) op zich. We streven in deze workshop niet naar hét perfect vormgegeven kunstwerk. Het resultaat is wél meer inzicht in en voeling met jezelf én een hoogstpersoonlijke quilt om aan je muur te hangen.

Renilde Vos, de begeleidster, is zingevingscoach en liefhebster van creatief bezig zijn met textiel.

Concreet
We richten deze workshop voor de eerste maal in. Deze workshop is daarom een try-out. We hebben een zo goed mogelijke tijdsinschatting proberen maken van het creatieve proces, maar mogelijkerwijs moeten we in de loop van de workshop nog een aantal zaken aanpassen. Indien dat zo zou zijn, gebeuren wijzigingen altijd in overleg met de deelnemers.
We komen 5 maal samen gedurende 2 1/2 uur. Indien we merken dat de samenkomsten te lang of te kort zouden zijn, voorzien we inkrimp- of uitlooptijd.

Wanneer? Woensdagnamiddagen 18/10, 8/11, 29/11 en 20/12/2023 en 24/1/2024, telkens van 14 tot 16.30u.
Waar? Labora@abdij Keizerberg, Mechelsestraat 202, 3000 Leuven
Aantal deelnemers? Min. 4 en max. 5
Kostprijs? 260 euro. Hierin is inbegrepen:
 • Reflectiegedeelte: syllabus met reflectie-oefeningen, begeleiding
 • Creatief gedeelte: 2 stukken katoen (80 x 80 cm), vlieseline, tussenvulling, benodigdheden voor het ontwerp van de quilt, het eventuele stikwerk (en alle benodigdheden daartoe: garen, lijmspray, ...)
 • Koffie, thee en versnapering
Zelf meebrengen: allerhande katoenen stofjes, scherpe schaar, spelden, potloden, dun karton, plakstift, pincet, ...
Info of inschrijven? renilde.vos@degrondmelodie.be

Annuleringsvoorwaarden
 • Annulering door de vzw: als een initiatief onvoorzien niet kan doorgaan, krijgt de deelnemer hiervan bericht en wordt het inschrijvingsgeld integraal terugbetaald.
 • Annulering door de deelnemer: tot 14 dagen voor de start van de reeks kost dit de helft van de kostprijs; nadien wordt het ganse bedrag aangerekend.Enkele inspirerende voorbeelden!

De Grondmelodie vzw

Het aanbod van De Grondmelodie vzw wil mensen, jong en oud, middelen aanreiken om de grondmelodie te vinden en het leven er op te toonzetten.

Website Security Test

Gegevens

 • Leo Meulemansstraat 44 3020 Herent
 • renilde.vos@degrondmelodie.be
 • 0476 70 69 58
 • BTW-nummer : BE 0685.497.515
 • Bankrekening :
  IBAN BE80 7390 1596 4177
  BIC KRED BEBB
  op naam van De Grondmelodie vzw

©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be