Loading...
» Terug naar aanbod

Grensgangers - levenskunst op de grens van tijd en eeuwigheid

Samenkomen en uitwisselen in groep

Grensgangers – levenskunst op de grens van tijd en eeuwigheid is een traject dat in de traditie wil staan van de levens- en stervenskunst. Als mens bewegen wij ons op de grens van leven en dood, van tijd en eeuwigheid. Op onze pelgrimstocht door het leven worden wij geconfronteerd met diverse spanningsvelden, zoals bijvoorbeeld: gebrokenheid – heling, eenheid – fragment, los – vast, gave – opgave – overgave, geven – vergeven, geloven – weten – niet-weten, doen – laten, vervulling – leegte, eindigheid – eeuwigheid, … Bewust voeling krijgen met deze spanningsvelden, ze verkennen en integreren in je leven kan een rijker mens van je maken. Het kan je helpen jouw plek in het leven te vinden, het kan je ondersteunen om thuis te komen in tijd en eeuwigheid.


Concreet
We komen in een kleine groep samen om het met onszelf en met elkaar te hebben over enkele van deze spanningsvelden. Dit jaar werken we (o.a.) rond: ‘zijn en niet zijn, ‘tijd en eeuwigheid’, ‘ik en de ander’, 'vasthouden en loslaten’, 'gebrokenheid en heling', 'profaan en sacraal, heilig of banaal' en ‘dood en leven’. We komen maandelijks samen; er zijn in totaal acht samenkomsten voorzien.
Tijdens elke samenkomst wordt er eerst tijd gemaakt voor persoonlijke reflectie en meditatie vanuit een of andere spirituele oefening. Daarna wisselen we uit met elkaar. Inhoudelijk worden de sessies gestoffeerd met materiaal uit diverse spirituele tradities (christendom, soefisme, boeddhisme, …), uit literatuur, kunst en muziek. Uiteraard besteden we tijdens de eerste samenkomst aandacht aan kennismaking met elkaar.

Praktisch
 • Wanneer?
  Groep 1: woensdagnamiddagen 17/10, 14/11, 12/12/2018; 16/1, 13/2, 20/3, 24/4 en 29/5/2019, telkens van 14.30 tot 17.00u.
  Groep 2: vrijdagvoormiddagen 19/10, 16/11, 14/12/2018; 18/1, 15/2, 22/3, 26/4, 24/5/2019, telkens van 10u tot 12.30u.
 • Waar? De samenkomsten gaan door bij De Grondmelodie vzw, Kriekenboslaan 44, 3001 Heverlee. (Voor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer: zie contact.)
 • Prijs? 110 euro. In deze prijs is inbegrepen: voorbereiding en begeleiding van de samenkomsten, werkmateriaal, kopje koffie of thee, …
 • Min. aantal deelnemers: 5, max. aantal: 7.
 • Uiterste datum van inschrijving:
  Groep 1: 10 oktober 2018
  Groep 2: 12 oktober 2018
 • Inschrijven doe je door je aan te melden bij Renilde via renilde.vos@degrondmelodie.be. De inschrijfmodaliteiten worden je dan meegedeeld.

  Als een initiatief onvoorzien niet kan doorgaan, krijgt de deelnemer hiervan bericht en wordt het inschrijvingsgeld integraal terugbetaald. Annulatie van een inschrijving door de deelnemer: tot 14 dagen voor de workshop kost dit 50 euro; nadien wordt het ganse bedrag aangerekend.

 • "Ik geloof dat ik het maar zal doen: 's morgens voor het begin van het werk een half uurtje 'naar binnen slaan', luisteren naar wat er binnen in me zit. Je kunt het ook mediteren noemen. Maar het is niet zo eenvoudig, zo een 'stille Stunde'. Dat wil geleerd worden." Etty Hillesum

  ©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be